Biedveilingen en andere veilingsites

Wij, van Planet Electro, krijgen de laatste maanden steeds meer berichten binnen van mensen die het hebben over zogenoemde veilingsites. Op deze websites wordt er als het ware online veilingen gehouden, waarbij mensen vlak voor het verstrijken van de tijd toe kunnen slaan en goedkoop een artikel, reisje of iets anders kunnen kopen. De berichten die wij krijgen zijn overwegend negatief, maar wij zouden Planet Electro niet zijn als we niet zelf op onderzoek uitgaan. Om die reden staat de blog van vandaag volledig in het teken van veilingsites.

Veilingen

Het principe van een veiling is voor de meeste mensen die dit lezen (jullie dus) waarschijnlijk wel duidelijk. Toch nog even kort: een veiling is een evenement waarbij bepaalde producten of diensten te koop worden aangeboden naar opbod of juist door aftelling. Bij de eerste variant bieden mensen over elkaar heen. Diegene die het hoogst biedt, heeft het product of de dienst. Bij het aftellen werkt het juist andersom. Een veilingmeester begint op een bepaald bedrag en vanaf dat moment wordt er afgeteld. Iemand die als eerste roept, verzekert zich van de dienst of het product.

Online veilingsites

Het principe bij online veilingsites, zoals Biedveilingen, is wel wat anders. Producten of diensten worden op een bepaalde website aangeboden en bij het product of de dienst is een tijd zichtbaar. Deze is aflopend. Tot de tijd nog loopt, kan er nog overboden worden. Hierdoor ontstaat er een bepaalde strijd tussen meerdere personen of organisaties (althans: die kán ontstaan). Het nadeel is dat de prijs is zeer korte tijd flink wordt opgedreven. Het voordeel is dat men vaak toch nog wel onder de originele prijs blijft.

Ons oordeel

Het is lastig om een oordeel te vellen over deze websites. Er valt namelijk niet te controleren tegen wie je opbiedt. Zolang je onder de reguliere prijs blijft, maakt dat natuurlijk niet uit. Anders wordt het wel een probleem.